Udzielamy informacji o programach pomocowych realizowanych przez PARP.
Opracowanie linii zestawów (produktów) dietetycznych oraz dodatków do produktów spożywczych o wysokich właściwościach prozdrowotnych
Beneficjent
STANISŁAW POCHWAŁA DELTA
Wartość projektu
206 689,94 PLN
Wartość dofinansowania
140 219,48 PLN
Program operacyjny
Inteligentny rozwój
Działanie
Bony na innowacje dla MŚP
Opis projektu
W ramach projektu firma zakupiła od Instytutu Fizjologii Roślin im. F. Górskiego Polskiej Akademii Nauk specjalistyczną usługę B+R, w wyniku której została opracowana innowacyjna linia produktów dietetycznych i dodatków do produktów spożywczych wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym wpływających pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, pokarmowego, kostnego, sercowo-naczyniowego, termoregulację organizmu oraz szerokorozumianą witalność i samopoczucie.
Opracowanych zostało 8 nowych produktów:
- Zestawy dietetyczne (6 preparatów w formie płynnej) o wysokiej wartości odżywczej i walorach sensorycznych, bazujące na niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT) oraz roślinach zielarskich i olejkach aromatycznych.
- Nowe dodatki (2 preparaty) do produktów spożywczych w formie płatków i granulatów, bazujące na kwasach tłuszczowych z grupy NNKT i rozpuszczalnych w nich olejkach aromatycznych. Dodatki mogą być stosowane do wybranych produktów spożywczych (jogurtów, serów, pieczywa i ciast, płatków śniadaniowych, past, sałatek, makaronów) celem polepszenia ich wartości odżywczej.
Nowe produkty kwalifikować można jako: żywność przeznaczoną do powszechnego spożycia, uzupełnienie codziennej diety człowieka oraz środki spożywcze służące do zaspokojenia szczególnych potrzeb żywieniowych wybranych grup konsumentów.
Produkty wyróżnia wysoka zawartość naturalnych składników pochodzenia roślinnego (100%) oraz innowacyjny skład, stworzony na bazie olejów roślinnych i roślin zielarskich o cennych właściwościach prozdrowotnych, wzbogaconych olejkami aromatycznymi, co przekłada się na poprawę właściwości sensorycznych finalnego produktu.
W opracowanych wyrobach zastosowano połączenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), antyoksydantów, cennych makro i mikroskładników, witamin (z grupy A, C, E, D), błonnika pokarmowego, substancji eterycznych. Bogactwo składników odżywczych i wysoka zawartość kwasów NNKT umożliwia uzupełnienie niedoborów substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Produkty charakteryzuje całkowita biodegradowalność. Realizacja projektu umożliwiła podniesienie konkurencyjności i innowacyjności firmy, a opracowane produkty zostały z sukcesem wdrożone na rynek, znajdując odbiorców zarówno wśród klientów indywidualnych, jak i instytucjonalnych.
- Nazwa Programu Operacyjnego: Inteligentny Rozwój
- Nazwa poddziałania: 2.3.2. Bony na innowacje dla MŚP
- Nazwa projektu: Opracowanie linii zestawów (produktów) dietetycznych oraz dodatków do produktów spożywczych o wysokich właściwościach prozdrowotnych
- Nazwa beneficjenta: STANISŁAW POCHWAŁA DELTA
- Wartość projektu: 206 689,94 zł
- Wartość dofinansowania: 140 219,48 zł