Udzielamy informacji o programach pomocowych realizowanych przez PARP.
Projekt Saskia Mariusz Bałut: Dywersyfikacja działalności przez wdrożenie nowych usług produkcji czekolady, lodów, ciast oraz cyfryzację i wprowadzenie działań proekologicznych w województwie wielkopolskim.
Beneficjent
SASKIA MARIUSZ BAŁUT
Wartość projektu
580 535,96 PLN
Wartość dofinansowania
527 759,96 PLN
Program operacyjny
Krajowy Plan Odbudowy
Działanie
Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa – oferta dla przedsiębiorców
Opis projektu
Mariusz Bałut to wybitny przedsiębiorca i specjalista kawowy z prawie 17-letnim doświadczeniem w branży. Swoją działalność gospodarczą, prowadzoną pod nazwą Saskia Mariusz Bałut, rozpoczął formalnie w 2008 roku, choć z branżą kawową związany jest znacznie dłużej. Jest baristą, trenerem i mistrzem w dziedzinie parzenia kawy, co potwierdzają liczne certyfikaty oraz tytuł Mistrza Polski Best Barista Vergnano 2019.
Działalność Wnioskodawcy koncentruje na kawiarni SASKIA w Kościanie, organizowanie szkoleń i eventów kawowych, a także szeroko rozumiane doradztwo w zakresie technologii przygotowania kawy. Dzięki swojemu zaangażowaniu i pasji, Mariusz stał się znaczącą postacią w polskim świecie kawy, co przyciąga liczne grono zadowolonych klientów i uczestników kursów.
Jako barista i trener, Mariusz Bałut posiada zaawansowaną wiedzę na temat pochodzenia, uprawy oraz obróbki kawy. Jest ekspertem w dziedzinie przygotowywania espresso oraz innych napojów na bazie kawy i mleka, stosując się do międzynarodowych standardów włoskiego instytutu INEI oraz organizacji Specialty Coffee Association (SCA). Jego umiejętności zostały wielokrotnie potwierdzone międzynarodowymi certyfikatami SCA, co świadczy o najwyższym poziomie kompetencji w branży.
Kod PKD 56.10.A, który opisuje "Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne", doskonale pasuje do głównej działalności prowadzonej przez Mariusza Bałuta. Kawiarnia, będąca nie tylko miejscem sprzedaży kawy, ale i centrum edukacyjnym oraz kulturalnym, idealnie wpisuje się w kategorie tego kodu. To miejsce, gdzie klienci nie tylko spożywają napoje i przekąski, ale także uczestniczą w warsztatach i czerpią wiedzę z dziedziny kawowej sztuki.
Bazując na swoim dotychczasowym doświadczeniu i mając za sobą trudny okres pandemii COVID-19 Mariusz Bałut przygotował niniejszy projekt, który rozszerzy jego działalność o szerszy zakres usług związanych z:
1. Oferowaniem szerszego asortymentu produktów spożywczych, w tym czekolady, ciast, lodów rzemieślniczych, napojów (w tym wyciskanych soków). W tym celu Wnioskodawca zakupi m.in. urządzenia do wytwarzania wraz z wyposażeniem kuchni/pracowni.
2. Przygotowaniem zaplecza infrastrukturalnego dla wytwarzania ww. produktów. W tym celu przeprowadzone będą prace adaptacyjne w lokalu, w którym prowadzona będzie działalność
3. Obsługą gastronomiczną eventów. W tym celu Wnioskodawca kupi m.in. namiot, stoisko targowo-eventowe oraz ekspres do serwowania czekolady.
4. Dostosowaniem swojej działalności do wyzwań zielonej i cyfrowej transformacji, na potrzeby których zakupiony zostanie szereg elementów wyposażenia, o szczególnych parametrach, wpisujących się w ich cele.
Uzupełnieniem ww. działań inwestycyjnych będą:
1. Działania na rzecz podnoszenia kompetencji - szkolenie dwóch pracowników z zakresu kompetencji baristycznych
2. Zakup usługi doradczej dotyczącej opracowania modelu biznesowego dla nowych usług i produktów Wnioskodawcy.