Udzielamy informacji o programach pomocowych realizowanych przez PARP.
Autorzy: Małgorzata Leszczyńska, Jagoda Datha, Agnieszka Szczurek
Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II - branża żywności wysokiej jakości - Raport z II edycji badań
Seria: Raporty branżowe BKL
Rodzaj publikacji: Raport
Rok wydania: 2023
Język: PL
ISBN: 978-83-7633-524-7
Pobierz wybrany format publikacji:
Szanowni Państwo,
oddajemy w Państwa ręce raport z wynikami drugiej edycji Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego II w branży żywność wysokiej jakości. Badania te, prowadzone we współpracy z Sektorową Radą ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości, mają na celu zwiększenie wiedzy na temat stanu i kierunków rozwoju kadr w branży i związanego z nim zapotrzebowania na kompetencje, a także określenie determinujących go wyzwań, mających swoje źródło w zmianach społecznych, gospodarczych i technologicznych.
Raport obejmuje wyniki badań ilościowych prowadzonych wśród pracodawców sektora żywność wysokiej jakości oraz pracowników zatrudnionych na kluczowych stanowiskach w firmach z tej branży.
Jednym z głównych celów badania było opracowanie bilansu kompetencji, czyli ocena kluczowych kompetencji na poszczególnych stanowiskach z perspektywy pracodawców i pracowników. Zestawienie tych ocen powinno pomóc w określeniu podaży pracowników o odpowiednich kompetencjach, zapotrzebowania na nich ze strony pracodawców oraz sformułować rekomendacje, adresatem których są instytucje kształcenia, podmioty rynku pracy oraz sami pracodawcy.
Wyniki badań jakościowych, jak i badanie foresightowe przeprowadzone wśród ekspertów branżowych umożliwiły ponadto rozpoznanie trendów i wyzwań oraz pozwoliły na przygotowanie scenariuszy rozwoju branży.
Wierzymy, że prezentowane wyniki okażą się interesujące oraz użyteczne dla osób zarządzających firmami, obecnych i przyszłych pracowników sektora handlu, jak również wszystkich osób zainteresowanych tematyką kompetencji w branży.
Zespół badawczy
Spis treści
- Główne wnioski
- Informacje o badaniu
- Rozdział 1. Opis branży
- Rozdział 2. Przyszłość branży
- Trendy i czynniki oddziałujące na branżę żywności wysokiej jakości
- Scenariusze rozwoju branży żywności wysokiej jakości
- Rozdział 3. Zatrudnienie w branży
- Obecne zatrudnienie
- Zapotrzebowanie na pracowników i kompetencje
- Cudzoziemcy
- Rozdział 4. Ocena, rozwój i motywowanie pracowników
- Ocena pracowników
- Jak są motywowani pracownicy
- Formy rozwoju pracowników
- Zadowolenie pracowników
- Rozdział 5. Współpraca biznesu i sektora edukacji
- Formy współpracy
- Wyzwania współpracy firm i szkół
- Rozdział 6. Bilans kompetencji
- Opis metodologiczny bilansu
- Bilans kompetencji na poszczególnych stanowiskach
- Pełnomocnik systemu jakości, kierownik zespołu ds. jakości
- Specjalista ds. jakości
- Kontroler jakości
- Manager ds. rozwoju produktów
- Specjalista ds. rozwoju produktów
- Kupiec (zakupy surowca)/zaopatrzeniowiec w zakresie surowca
- Logistyk/specjalista ds. logistyki i planowania
- Lider zespołu produkcyjnego/superwizor/brygadzista
- Automatyk
- Kierownik utrzymania ruchu
- Technolog procesu/inżynier procesu
- Rekomendacje
- Spis tabel, wykresów i schematów
Inne publikacje, które mogą Cię zainteresować
Raport
Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań (październik 2024)
Ewaluacja
Efekty pracy wykonanej przez ekspertów i generatywną AI
Ewaluacja
Ewaluacja efektów wsparcia w ramach II osi priorytetowej Nowoczesna Infrastruktura Transportowa POPW 2014-2020