Udzielamy informacji o programach pomocowych realizowanych przez PARP.
- Online
- Szkolenia i doradztwo
- BKL
- BKL 2021
Webinarium
Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II – Żywność wysokiej jakości. Premiera wyników badań I edycji – 2021
10:00 - 12:20
Opis
Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Okrągły stół” skierowane do przedsiębiorców, pracowników, organizacji przedsiębiorców, przedstawicieli instytucji edukacyjnych (szkół, uczelni, firm szkoleniowych), instytucji rynku pracy, administracji publicznej oraz ekspertów i analityków związanych z branżą żywności wysokiej jakości.
Spotkanie było okazją do zaprezentowania wyników pierwszej edycji badań Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego II – żywność wysokiej jakości realizowanego przez PARP we współpracy z Sektorową Radą ds. Kompetencji Sektora Żywności Wysokiej Jakości. Wspólnie z zaproszonymi ekspertami dyskutowaliśmy w szczególności nt.:
- zapotrzebowania na zawody rzemieślnicze oraz stanowiska związane z innowacyjnością i R&D
- przygotowania systemu edukacji na nowe wyzwania
- wpływu trendów gospodarczych, technologicznych i społecznych na branżę
- scenariuszy rozwoju branży
Zapraszamy do zapoznania się z Raportem Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego – branża żywności wysokiej jakości oraz Broszurą – BBKL Branża żywność wysokiej jakości z wybranymi wynikami badania.
Prelegenci
Program
14 grudnia 2021
10:00 - 10:20
Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości - wprowadzenie do okrągłego stołu
- Paulina Zadura, Dyrektor Departamentu Analiz i Strategii, PARP
Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości - najważniejsze wyniki I edycji badań
- Adriana Skorupska, Koordynator projektu BBKL II, PARP
- Anna Tarnawa, Kierownik Sekcji badań i strategii, PARP
10:20 - 11:15
Blok I: Zapotrzebowanie na stanowiska i zawody – czy system edukacji i branża sprosta wyzwaniom?
Zapotrzebowanie na pracowników w branży żywności wysokiej jakości w badaniach BBKL
- Dorota Micek, Centrum Ewaluacji i Analiz Polityk Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego
Dyskusja ekspercka: Zwiększone zapotrzebowanie na zawody rzemieślnicze oraz stanowiska związane z innowacyjnością i R&D – czy edukacja i branża jest gotowana na te potrzeby?
- prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Animator Prac Rady Sektorowej, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW
- Alicja Janasińska, HR Manager, ABRAMCZYK Sp. z o.o.
- Małgorzata Piwońska, Manager, Piekarnia Piwoński
- dr inż. Zuzanna Szmyt, Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
- Prowadzenie dyskusji: Monika Dawid–Sawicka, Ekspertka rynku pracy
11:15 - 12:15
Blok II: Największe wyzwania – co czeka branżę żywności wysokiej jakości?
Wyzwania dla branży w wynikach BBKL II
- Małgorzata Leszczyńska, Ośrodek Ewaluacji, współautorka raportu z badań
Dyskusja ekspercka: Jak trendy gospodarcze, technologiczne i społeczne będą wpływać na scenariusze rozwoju branży?
- dr Jacek Czarnecki, Nestle Polska S.A., członek zarządu PFPŻ ZP, członek Sektorowej Rady ds. Kompetencji
- dr inż. Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP, Przewodniczący Sektorowej Rady ds. Kompetencji
- Aleksandra Lazar, ekspertka rynku foodtech
- Marta Kutyna-Bakalarska, Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex
- Małgorzata Leszczyńska, Ośrodek Ewaluacji, współautorka raportu z badań
- Prowadzenie dyskusji: Monika Dawid–Sawicka, Ekspertka rynku pracy
12:15 - 12:20
Podsumowanie Okrągłego Stołu – Anna Tarnawa, Kierownik Sekcji badań i strategii, PARP